Maarten Baas

Maarten Baas (1978) begon in 1996 zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven. In 2002 studeerde hij af met de inmiddels beroemde Smoke serie: bekende design meubels verbrandde hij en de verkoolde resten voorzag hij van een coating, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. De Smoke serie is inmiddels opgenomen in verschillen­ de permanente collecties van toonaangevende musea over de hele wereld.

In Groningen is Maarten Baas een goede bekende. Zijn werk, waaronder stukken uit de Smoke­ serie, maakt al jaren deel uit van de vaste collectie van het Groninger Museum. In 2017 had hij hier een grote overzichtstentoonstelling Hide en Seek. Ook ont­ wierp hij het meubilair voor het Mendini­restaurant van het museum.

Baas wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Zijn werk begeeft zich over de grenzen tussen kunst en design en staat bekend als rebels, speels, intellectueel, theatraal en artistiek. Hij heeft een autonome positie verworven op het gebied van design en zijn werk varieert van conceptuele ontwerpen, limited editions, productieontwerp, installaties, openbare ruimte, architectuur, interieurontwerp, theaterontwerp en performances.

Hier tonen wij twee stukken uit de Clay-serie (2006): een Clay­dining chair (gelimiteerde jubileum­editie uit 2016) en een Clay ladekastje. Deze meubels zijn handgemaakt van een metalen frame en industriële klei en dat maakt ieder stuk uniek. De spontane, naïeve en haast dierlijke vormen hebben deze serie zeer succesvol gemaakt; inmiddels is de serie uitgegroeid tot een omvangrijke collectie van unieke meubelen.

Meubels uit de Clay­serie zijn in collecties van diverse musea opgenomen, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, het MoMa in New York en het Groninger Museum.

Een ander bekend project van Maarten Baas is het project Real Time uit 2009: 12­uursfilms van perfomances die de tijd aangeven. Met Real Time combineert bij de disciplines theater, kunst, film en design. Het project werd in 2009 gepresenteerd in Milaan met de Sweepers clock (hier getoond), Analoog Digital Clock (als app op de smartphone) en de Grandfather clock. In 2016 heeft hij een meer­dan­manshoge realtime klok gerealiseerd in een van de vertrekhallen van Schiphol. Het verhaal gaat dat wachtenden zo gefascineerd raakten door deze klok dat zij hun vliegtuig misten.

PRIJZEN

CLAY LADEKASTJE (GESIGNEERD) € 3.580,-
CLAY DINING CHAIR (STANDAARD KLEUREN) € 2.347,-
CLAY DINING CHAIR (LIMITED EDITION, GESIGNEERD)
PRIJS OP AANVRAAG
NB MEER ITEMS UIT DE CLAY SERIE OP AANVRAAG LEVERBAAR!

REAL TIME SWEEPERS CLOCK (OP BLURAY DICS, GESIGNEERD) € 720,-
ANARCHY VASE (VOOR COR UNUM) € 880,-
HAPHAZARD COFFEE/TEA SET € 180,-