Lex Pott
Lex Pott (Hilversum, 1985) studeerde in 2009 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en richtte in datzelfde jaar zijn eigen designstudio op. Dat Lex Pott tot een van de meest getalenteerde jonge designers van Nederland behoort blijkt uit de lange lijst van nominaties en awards die hij heeft binnengehaald, waaronder de No.1 Designta lentaward van De Volkskrant in 2015. Ook heeft Lex een indrukwekkende lijst van merken waarmee hij samenwerkt, waaronder Hay, &Tradition, Gelderland, Vitra, Auping en Volvo.
▶Wanneer een element zoals koper in de natuur wordt gevonden, heeft het een groene kleur. IJzer heeft een oranje/bruine kleur wanneer het in de aarde wordt gevonden. Geoxideerde metalen oppervlakken creëren kleuren die informatie over een materiaal verschaffen. Het palet is een reactie met het basismateriaal. Daarom hebben de gekleurde oppervlakken een organische kleurgroei en is niet elke kleur op elk oppervlak mogelijk. Het kleuren van metalen vereist nauwkeurige recepten. Dit project toont de resultaten van een onderzoek naar metalen en hun ware kleuren; een directe relatie tussen kleur, materiaal en informatie.◀
Zijn rauwe en intuïtieve manier van werken gaat vaak samen met een experimentele werkwijze. Hij gaat terug naar de basis van materialen die in de natuur als primaire materialen worden aangetroffen zoals hout, steen en metaal. Lex brengt design terug naar de natuur; hij verbergt zijn ontwerpen niet onder indirecte lagen, maar reduceert ze tot hun essentie. De producten laten altijd duidelijk zien van welke materialen ze zijn en onder welke omstandigheden en met welke technieken ze zijn geproduceerd. De puurheid van het product is er meer op de voorgrond dan de styling.
Een mooi voorbeeld van het werk van Lex Pott is het project True Colours waarmee hij vlak na zijn afstuderen mee is gestart. Wij tonen hier de originele set van 6 panelen met geoxideerde metalen. In dit project heeft Lex door het experimenteren met oxidatieprocessen onderzoek gedaan naar de ware kleuren van metalen wanneer die in contact komen met andere natuurlijke stoffen. In een later stadium van het project heeft Lex de resultaten van dit materiaalonderzoek gebruikt voor het ontwerp van een serie vazen, die inmiddels worden uitgebracht door het Deense merk &Tradition.
Voor het designlabel Post Modern heeft Lex een reeks kunstwerkjes op briefkaartformaat gemaakt: kleine panelen met geoxideerd koper die de associatie met een planeet oproepen, messing plaatjes die computergestuurd bewerkt zijn waardoor ze een
optisch, holografisch effect geven; stukjes hout van een Douglas spar die door gedeeltelijke zandstraling de geheimen van de natuur blootgeven. Stuk voor stuk unieke kunstwerkjes, gesigneerd en genummerd door ontwerper Lex Pott.
Speciaal voor DAD Design Stories maakte Lex de Pillar Candles. Deze kaarsen zijn ontstaan vanuit een ongewone techniek voor het maken van kaarsen: de kaarsen worden op een draaibank gemaakt. Elke kaars is een unieke kleurcombinatie die op de draaibank tot een perfect cilindrische vorm wordt gedraaid. Deze kaarsen komen het beste tot hun recht in clusters en vormen een soort van skyline. De Pillar kaarsen verwijzen naar de traditionele kaarsen en zijn met een nieuwe techniek omgevormd tot eclectische eyecatchers.