Merel Wendt

Merel Wendt (Zwolle, 1999) is illustrator en graficus. Ze studeerde in 2021 cum laude af aan Academie Minerva in Groningen. Haar afstudeerproject Pfand gaat over de waarde van flessen en verzamelingen. In dit project staat de fles centraal, maar is hij tevens de drager van het verhaal van de Berlijnse flessen-
verzamelaars.

Merel raakte geïntrigeerd door deze statiegeld-verzamelaars, Pfandsammler*innen, tijdens haar stage in Berlijn. Zij zwerven rond, op zoek naar flessen die onder prullenbakken staan te wachten om aan een verzameling te worden toegevoegd. Deze flessen worden door mensen voor hen achtergelaten. Geïntrigeerd door dit sociale systeem, door melancholiek overschaduwd, is Merel terug naar Berlijn gegaan om de flessencirculatie te observeren en met de Pfandsammler*innen in contact te komen. Hun verzameling wordt niet aangelegd om te bewaren, maar wordt aan het einde van elke dag ingeleverd voor statiegeld. Elke dag beginnen ze van voor af aan. De flessen worden nooit gepresenteerd en beschouwd als een collectie en krijgen op deze manier niet de waardering die ze in haar ogen verdienen.

In haar afstudeerproject gebruikt Merel haar rol als illustrator en flessenfanaat om deze onzichtbare collectie van flessen zichtbaar te maken, waarbij haar uiteindelijke doel is de herwaardering voor zowel de fles, de verzameling als de verzamelaar te bewerkstelligen. Dit heeft ze gedaan door het visualiseren van hun onzichtbare verzameling. Haar rol van de illustrerende statiegeldverzamelaar heeft geresulteerd in een verzameling tekeningen, litho’s, zeefdrukken en flessen van keramiek.

Flessen, tanden, tangen, glazen. Objecten zijn een onuitputtelijke inspiratiebron en fungeren vrijwel altijd als de karakters in mijn werk. Als maker probeer ik mijn fascinatie voor hun vorm te visualiseren door het verbuigen en manipuleren van hun eigenschappen, zoals vorm, kleur en grootte. Hierdoor hoop ik de kijker opnieuw kennis te laten maken met deze voor iedereen reeds bekende objecten.