Steven Banken

De grootvader van ontwerper Steven Banken (Nijmegen, 1987) was smid en meubelmaker en in zijn werkplaats was Steven vaak te vinden. Hier leerde hij hoe je op ambachtelijke wijze producten kon maken. Steven zette deze lijn door en koos voor een ontwerpopleiding: de Design Academy in Eindhoven. Hier studeerde hij in 2010 cum laude af. Nu heeft Steven zijn eigen ontwerpstudio op Sectie C, een creatieve broedplaats voor jonge ontwerpers in Eindhoven.

Steven Banken geeft vanuit het materiaal karakter aan zijn ontwerpen, dat maakt hem uniek. Het materiaal waar hij voornamelijk mee werkt is hout, dat hij vaak combineert met andere materialen zoals staal, koper of riet. Een mooi voorbeeld hiervan is de Copper Lamp, waarbij notenhout vrijwel naadloos overgaat in de koperen behuizing van de lamp. Het proces van het allereerste schets tot en met de daadwerkelijke productie heeft Steven in eigen hand. Dit komt tot uitdrukking in de constructies en details

in zijn ontwerpen. Zijn werkplaats is een plek waar onderzoek, ontwerp en ambacht elkaar ontmoeten en zijn aanpak resulteert in een helder ontwerp met oog voor innovatie, constructie en afwerking.

“Gebruik nooit stalen spijkers in eikenhout” waarschuwde zijn Stevens grootvader,
“eikenhout kleurt blauw als het in aanraking komt met staal.” Deze waarschuwing is Steven altijd bijgebleven. Hij werd nieuwsgierig naar de oorzaak van deze natuurlijke reactie tussen beide materialen. Dit werd de basis voor zijn project Tannic Acid (“Looizuur”), waarbij de natuurlijke reactie tussen eikenhout en staal centraal staat. Eikenhout bevat looizuur, wanneer dit in aanraking komt met rood ijzeroxide uit staal ontstaat een reactie waardoor de materialen donkerblauw kleuren.

Voor het project Tannic Acid extraheert Steven looizuur uit eikenhout. Daarna brengt
hij het vloeibare looizuur in een roterende beweging aan op stalen platen. Een boeiend patroon van verschillende tinten blauw wordt zichtbaar door de wisselende intensiteit van het looizuur. De Tannic Acid Plates vormen een kunstwerk op zich maar hebben ook de functie van tafelblad bij de Tannic Acid CoffeeTables.