Vij5

Arjan van Raadshooven (Rotterdam, 1981) en Anieke Branderhorst (Sleeuwijk, 1982) zijn de initiatiefnemers van designlabel Vij5. Arjan studeerde Architectuur aan de TU/e en Anieke studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Direct na hun afstuderen in 2006 richtten zij ontwerplabel Vij5 op. Samen ontwierpen ze de basis van de productcol- lectie, waaronder de FlexVaas waarmee zij de Dutch Design Award 2009 wonnen.

De naam Vij5 is ontstaan omdat we op zoek waren naar een neutrale naam voor ons label. Het cijfer vijf is ons favoriete getal en door de schrijfwijze geven we er een twist aan.

Een zelfde soort twist zie je ook terug in de producten van Vij5. 

De samenwerking tussen Anieke en Arjan werpt vruchten af vanwege de sterke connectie tussen hen – zowel in hun prive als in hun werkende leven. De kwaliteiten en vaardigheden van de een complemen- teren die van de ander. Overtuigd van het feit dat samenwerking een meerwaarde oplevert in iedere denkbare situatie werd het één van de basisprincipes van Vij5, zichtbaar in het groeiende aantal samen- werkingen met andere ontwerpers. Hierbij zoekt het stel naar ontwerpen die aansluiten bij hun eigen signatuur.

“Het ene moment staan we in een fabriek om prototypes van een nieuw product te controleren; het andere moment produceren we in onze eigen werkplaats in Eindhoven of presenteren we de Vij5-collectie op beurzen in binnen- of buitenland. Die variatie maakt ons werk zo leuk. Wij maken het hele ontwerpproces mee en hebben invloed op het verloop. Ons werk is een combinatie tussen onder- nemen en ontwerpen.”

De Vij5-collectie biedt een breed scala aan producten en stijlen, maar vormt tegelijkertijd een interessante eenheid. Ieder product wordt vanuit een ontwerpers-perspectief benaderd, wat resulteert in een designlabel met een zeer persoonlijke stijl en hoge kwaliteitsnormen. Een minimalistische esthetiek met verrassende functionaliteit, het gebruik van pure, duurzame en eerlijke materialen, een heldere lijn en oog voor detail is wat de ontwerpen kenmerkt.
Hier presenteren wij een selectie uit de collectie: o.a. de Trestle Table van David Derksen, Long Shade lamp van Daphna Laurens, stoelen van Jeroen Wand, kapstokken van Maarten Baptist, multifunctioneel wandsysteem “Elementiles” van Ontwerpduo maar natuurlijk ook de FlexVaas van Arjan en Anieke alsmede het nieuwste product van Vij5: de twee- doek, een practische keukenhanddoek en theedoek in één.