Pigeon Service van
Christien Meindertsma

Na het afronden van de Design Academy Eindhoven in 2003, startte Christien Meindertsma (Utrecht, 1980) haar eigen designlabel Flocks. Met projecten als “Checked Baggage” (2003) en “Urchin Poufs” (2007) brak ze door op internationaal designgebied. Deze projecten zijn over de hele wereld tentoongesteld en een deel van haar werk is opgenomen in de vaste collectie van het Victoria & Albert museum in London, het Moma in New York en het Textiel Museum in Tilburg.

DE DUIVEN UIT VLAS…
Christien Meindertsma ontwierp in 2015 een permanente installatie van linnen duiven voor Texture, het Vlasmuseum in Kortrijk. De installatie gaat over postduiven die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor spionagedoeleinden werden gebruikt en waarvan sommige werden gevangen en bewaard in het gebouw dat nu het museum is. Alle duiven in de installatie die in het museum ze zien zijn, zijn uit ongeverfd vlas vervaardigd en gevuld met vlaszaad..

DE DUIVEN UIT GEKLEURDE WOL…
Christien Meindertsma zinde al geruime tijd op de mogelijkheid om de duiven in gekleurde stof te maken en toen ze kleurstalen van het Deense meubelstoffenlabel Kvadrat ontving, raakte ze onder de indruk van de prachtige rijke kleuren van
de wollen stoffen. De stof bleek gelukkig heel geschikt voor het vervaardigen van de duiven en
een samenwerkingsproject tussen haar en de stoffenfabrikant was geboren.

De duiven worden uitgegeven door het Nederlandse designlabel van Thomas Eyck, t.e.

Voor Pigeon Service worden vogels gemaakt in alle beschikbare tinten van Kvadrat Canvas om een driedimensionale kleurenkaart te creëren: kleine objecten die individueel de kwaliteit van het textiel demonstreren en samen het hele assortiment laten zien. Er zijn genoeg vogels in Pigeon Service zodat sommige ook kunnen uitvliegen en op andere plaatsen kunnen neerstrijken.