Sanne Boekel

Sanne Boekel (Groningen, 1995) is illustrator, striptekenaar en zeefdrukker. In 2018 studeerde ze af aan Academie Minerva en won met haar visueel essay over modern activisme en moraalridders de Minerva Design Award.
Na haar afstuderen is ze als freelance illustrator gaan werken vanuit haar zeefdrukkerij in de Biotoop in Haren.

Het werk van Sanne is geëngageerd. Ze zoekt naar narratieven in de absurditeit van het alledaagse en stelt op visuele wijze vragen over waarom we doen wat we doen, vooral als het niet werkt. Haar werk is humoristisch, kritisch en onderzoekend. Door in strip en illustratie te zoeken naar een taal waarin we het over (sociaal) complexe onderwerpen kunnen hebben, hoopt Sanne met haar werk dialogen op gang te brengen.

Haar nieuwste project Bende is een serie zeefdrukken uit een doorlopend onderzoek naar het welzijn van millennials. Want wat als je het leven niet voor elkaar krijgt? En melancholiek hoogtij voert, terwijl je ook de druk ervaart dat je alles moet doen. Sanne werkt aan een bloemlezing over de zoektocht naar manieren van zijn, over ouder worden, in de knoop zitten en angst voor de toekomst.
In deze serie luidruchtige stillevens portretteert Sanne situaties waarop ze het zelf niet voor elkaar krijgt. Ze doorbreekt haar eigen schaamte daarvoor door de momenten vast te leggen in kleurrijke zeefdrukken. Met de vertaling naar beeld onderzoekt Sanne waar haar schaamte ophoudt.

Bende is een serie zeefdrukken over soms niet weten hoe het leven moet. Dat je wel wil maar dat het niet lukt, en hoe je je daar dan voor schaamt. Ik heb grote prenten van mijn puinhopen gemaakt.
Van stapels afwas, ongeopende post en een totaal gebrek aan serotonine en dopamine. Zodat we het er misschien over kunnen hebben dat het allemaal soms best ingewikkeld is.