Unit 30

Jozephine Duker (Zuidwolde Gr.,1984) en Willem Van Landeghem (Bunnik, 1981), samen Unit 30, zijn ontwerpers en makers met een passie voor keramiek. Vanuit hun studio in Groningen, gevestigd in creatieve broedplaats Het Werk, bedenken en maken ze producten om van te houden; betekenisvol, uniek en fijn in gebruik.

Jozephine en Willem studeerden beiden Product
Design aan ArtEZ Arnhem. Ze deelden niet alleen
een liefde voor design maar ook voor elkaar. Na hun afstuderen verhuisden ze naar Londen en vervolgden hun studie met een Masteropleiding aan de Royal College of Art. Willem specialiseerde zich in keramiek aan de afdeling Ceramics & Glass en Jozephine studeerde Design Products waarbij zij de relaties tussen mens, product en omgeving onderzocht.

Unit 30 wil betekenisvolle producten ontwerpen,
producten die uitnodigen om een persoonlijke relatie aan te gaan. Jozephine en Willem proberen in het ontwerpproces gevoel en associaties voelbaar te maken, zodat mensen zich emotioneel verbonden voelen met het product. Daarom ontwerpen ze altijd vanuit een verhaal, zorgen ze er in de vormgeving voor dat er ruimte is voor eigen verbeelding en moeten de producten altijd fijn zijn. Fijn om vast te houden. Fijn om naar te kijken. Fijn om te gebruiken.

Een kopje, gebruik je zo goed als elke dag. Het is bijzonder om onderdeel uit te maken van het dagelijks leven van mensen die je niet eens kent. Dat wat wij bedenken en maken vervolgens wordt aangeraakt, opgepakt, afgewassen, weggezet. Dat het in beweging is, daar worden we blij van.

Bij DAD DesignStories zijn onder andere Unit 30’s eerste gezamenlijke ontwerp Micxup te zien, Kopje/ Koffie kopjes – afgeleid van het Grand Theatre gebouw aan de Grote Markt in Groningen, Reform Vase – waarin de plasticiteit van de klei tijdens het gietproces is ‘gevangen’ door een handmatige bewerking nadat de vorm uit de mal is gekomen, en Double Dip – dun gegoten decoratieve porseleinen kegels die hun naam danken aan het dubbel dippen in glazuur.

Voor een expositie tijdens het London Design Festival in 2010
werkten wij voor het eerst samen en ontdekten dat hoe goed
onze individuele stijlen combineerden. We kwamen erachter dat
we allebei geïnteresseerd zijn in hoe mensen zich verbonden voelen
met een product. Daarnaast houden we er allebei van om te spelen
met mogelijkheden in het productieproces; zoals maldelen
uitwisselen en geïntegreerd kleurgebruik.

UNIT-30.COM
FOTO CREDITS
MARISKA DE GROOT