Studio RENS

De hier gepresenteerde Unfoiled Mirrors en Unfoiled Small Art zijn het resultaat van kleurexperimenten waarbij de interactie van deels overlappende kleuren, spiegelfolie en glas een hoofdrol spelen.
De Unfoiled Small Art-kaarten zijn voorstudies voor de Unfoiled Mirrors. Dit is typerend voor het werk van Studio RENS: niet het eindproduct maar het kleurenonderzoek staat centraal.

▶ Studio RENS maakt slow design.
Soms mondt het uit in een product, vaak ook niet. “We vallen liever niet in herhaling, dan wordt het een gimmick, een uitgemolken truc. Onze werkmethode is een combinatie van intuïtie en systeem. We beginnen altijd met onderzoek, stellen onszelf vragen en proberen dingen te visualiseren. Opdrachtgevers moesten wel wennen aan die werkwijze, waarbij van tevoren niet vaststaat wat het eindresultaat is – of er überhaupt een tastbare conclusie is. 

Studio RENS is de designstudio van Renee Mennen (1984, Eindhoven) en Stefanie van Keijsteren (1985, Rosmalen). Renée en Stefanie kenden elkaar vanaf de eerste dag op Kunstacademie St. Joost in Breda, waar beiden Ruimtelijk Ontwerp studeerden. Na hun afstuderen startten zij hun designstudio en verhuisden naar Eindhoven waar zij zich in het pand van Piet Hein Eek vestigden.

Hun doorbraak kwam in 2012 toen Mennen thuis kleren aan het verven was. “Oude T-shrts waren opeens weer interessant. Daar moesten we iets mee. We leenden een enorme pan, zetten die op het vuur en gooiden er alles in wat we maar konden vinden. Het werkte enorm verslavend maar we dachten niet: hier begint onze toekomst. We waren steeds aan het kijken hoe verschillende stoffen anders reageerden op pigment en hoe je dingen kunt combineren. We hielden niet meer op.” Met het resultaat van de verfexperimenten gingen Renee en Stefanie naar de Salone del Mobile in Milaan, het idee werd opgepikt door het Zuiderzeemuseum die RENS uitnodigde een tentoonstelling Tot Stof te maken, over kleur- schakeringen in traditionele rouwkleding. Niet lang daarna volgde de tapijtfabrikant Desso, beddenkoning Auping en keramiekmaker CorUnum als opdrachtgevers.

PRIJZEN
UNFOILED SMALL ART (15X20CM) €17,50
UNFOILED SMALL ART (40X50CM) €48,-
UNFOILED MIRROR (40X60CM) € 628,-
UNFOILED MIRROR (50X60CM) € 705,-