Renate Vos

Renate Vos (Tilburg, 1976) ontwerpt uiteenlopende interieurobjecten en accessoires. Haar werk kenmerkt zich door het experimentele gebruik van materialen en technieken. Ze weeft verschillende materialen samen om nieuwe objecten tot leven te brengen. Haar ontwerpen zijn herkenbaar door een heldere vormtaal; de onconventionele materialencombinaties brengen vaak een verwondering teweeg. De bij DAD DesignStories getoonde producten zijn daar een goed voorbeeld van: beton gecombineerd met siliconen en hout.

Na haar studie Communicatie en Vormgeving aan St. Lucas in Boxtel vervolgde Renate haar opleiding aan Academie voor Kunst&Vormgeving St. Joost in Breda waar zij in 2003 afstudeerde in de richting Ruimtelijke Vormgeving. In deze richting was zij in eerste instantie ook werkzaam, maar al vrij snel merkte ze dat haar hart meer bij productontwerp lag. Op dit moment werkt zij met een aantal bedrijven samen (o.a. Serax en CorUnum) die voor haar de productie op zich genomen hebben zodat Renate zichzelf kan concentreren op het ontwerpen en experimenteren met materialen.

Inspiratie voor haar werk put Renate uit haar dagelijkse omgeving. Die omgeving is in haar geval zeker speciaal te noemen: samen met man Tim woont zij op Slot Loevestein, te midden van de natuur tussen Waal en Maas waar zij iedere ochtend met hond Sam wandelt alvorens zij naar haar atelier in Zaltbommel gaat.

Ontdekken en creëren, twee woorden die centraal staan in mijn leven. Mijn ontwerpen
hebben vaak een verrassende esthetiek. Ik wil mensen laten glimlachen en met mijn ontwerpen
de wereld net iets mooier maken. De experimenten die ten grondslag liggen aan mijn ontwerpen
komen voort uit onbevangen reizen door bestaande technieken en materiaalgebruik.
Ik wil door mijn eigen nieuwsgierigheid en door het verkennen van nieuwe terreinen innoverende
producten neerzetten, qua vorm of materiaalgebruik.
Ik vertrek altijd vanuit een fascinatie voor een materiaal, techniek en/of vorm of een combinatie
hiervan. En bepaal niet van te voren wat voor soort object het gaat worden.
Dat groeit tijdens het proces; ontwerpen bedenk ik niet, ze ontstaan.

WWW.RENATEVOS.NL