Tamar Yogev

Tamar Yogev (1988) is een Nederlands-Israëlisch
kunstenaar en designer. Geboren in Roermond maar opgegroeid in Israël waar zij in Tel Aviv de opleiding Textielontwerp (Zeefdruk) volgde aan het Shenkar College of Engineering and Design. Na haar derde jaar aan deze opleiding verhuisde zij naar Groningen om aan Academie Minerva Productontwerp te studeren. Hier studeerde zij in 2019 cum laude af en werd genomineerd als veelbelovend Jong Talent tijdens het Manifestation Festival op de Dutch Design Week 2019.

De twee landen waar Tamar is opgegroeid en de
verschillen in culturen hebben haar als kunstenaar en ontwerper gevormd. De verplichte militaire dienstplicht in Israël heeft haar creativiteit getriggerd en de ware kunstenaar in haar naar boven gehaald. Ze groeide op in een traditioneel Israëlisch gezin, waar gezonde voeding hoog in het vaandel stond. Dit heeft haar geïnspireerd tot een onderzoek naar het verband tussen groente, kunst en het menselijk leven met de Veggie Collection als resultaat. Deze collectie bestaat uit keramische en gipsen kunstwerken, keramische tegels en textiel die de natuurlijke textuur van groenten in beeld brengen. Door gebruik van restgroenten en enkel natuurlijke materialen en kleuren probeert zij de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van groente onder de aandacht te brengen. Zo verbindt ze natuur, voeding, design en mensen.

“In onze huidige hectische maatschappij, is er een disconnectie met de natuur: mensen eten ongezond en drinken energiedrank om zich energiek te voelen”, zegt Yogev. “Met mijn Veggie Collection wil ik mensen stimuleren om een gezondere levensstijl aan te nemen en bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding. Ik wil ze inspireren om zelf verse, gezonde en voedzame maaltijden te koken met lokale seizoensgroente. Zo krijg je alle energie die je nodig hebt.”

In de hier getoonde Veggie Collection zie je de
organische patronen van groente en fruit in een door de kunstenaar gemaakte vorm. De Veggie Tiles, hier nog als prototype, zijn toepasbaar in het interieur thuis, maar zeker ook in horeca en groente-speciaalzaken. Ze verhogen niet alleen het bewustzijn over gezonde voeding, maar dragen ook bij aan een stijlvol en sfeervol interieur.

“In mijn werk doe ik graag onderzoek naar het verband tussen
voeding en design. Ik wil de natuurlijke patronen en de tastbare textuur
van groente in interieur laten terugkomen en de natuur, kunst en
mensen met elkaar verbinden.”

TAMARYOGEV.COM