Tim Pijnappel

Studio Mobius

Tim Pijnappel (Nijmegen, 1997) studeerde in 2020 af aan Academie Minerva in Groningen. In eerste instantie volgde hij de richting Fine Arts, maar na twee jaar stapte hij over naar de studierichting Product Design. De combinatie van beide studierichtingen zien we terug in zijn werk: hij verkent de grens tussen kunst en design, door te experimenteren met materialen verbindt hij vorm met concept. Na afstuderen heeft Tim zijn eigen designstudio opgezet: Studio Mobius. De naam Mobius is een verwijzing naar de Möbiusband, dit is een ring waar door een draaiing de binnen- en buitenkant met elkaar verbonden zijn en samensmelten. In zijn werk probeert hij altijd een verbinding te zoeken tussen materiaal en concept zodat die één geheel worden. Wij tonen u het afstudeerwerk van Tim, Notice, een

serie fragiele bloemen van staaldraad en polyesther. Het project vindt zijn oorsprong in de corona-lockdown. Door alle beperkende maatregelen ging Tim noodgedwongen vaker in zijn wijk wandelen. Zijn oog viel op kleine bloemetjes die overal groeiden en bloeiden. Deze waren er waarschijnlijk altijd al, maar nu pas vielen ze hem op, simpelweg omdat hij eerder nooit zoveel aandacht voor de details in zijn directe omgeving had. Juist deze bloemen lieten hem met andere ogen naar zijn wijk kijken: ze maakten de buurt veel interessanter en waardevoller.

NOTICE is een fysieke herinnering dat kleine dingen belangrijk zijn.

In dezelfde tijd onderzocht hij voor zijn afstudeerwerk de fragiliteit en kwetsbaarheid in een object. Door toeval ontdekte hij hoe straaldraad van 1mm ontrafelde in 12 nog dunnere draadjes, zo dun dat ze vanaf een paar meter niet eens meer te zien zijn. Tim onderzocht welke vormen er op natuurlijke wijze ontstaan vanuit het staaldraad en wat voor een relatie het aan kan gaan met ander materiaal zoals polyesther. In het experimenteren ontstonden een soort bloemen. Een mooie verbinding ontstond tussen dit werk en het wandelen in de buurt: de metalen bloemen werden voor hem een metafoor voor de bloemen in zijn omgeving. Het herinnerde hem eraan dat hij aandacht en waardering moet geven aan kleine dingen.

Tijdens het proces werd het stapje voor stapje duidelijk waarom dit project belangrijk voor mij is. Er zijn in deze tijd zoveel grote dingen die de aandacht vragen, zoveel problemen waar een oplossing voor nodig is. De roep om groots te denken, de wereld te veranderen en grensverleggend te werken, maakt soms dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Dan raak ik in mijn hoofd de weg kwijt en val ik stil. Juist de kleine dingen, zoals een mooie bloem op een onverwachte plek kunnen dan weer inspiratie bieden om aan de slag te gaan. Uiteindelijk kunnen een heleboel kleine dingen ook een groot verschil maken. Dit werk is een fysieke herinnering om dit niet uit het oog te verliezen. Met NOTICE in mijn woonkamer word ik er dagelijks aan herinnerd om aandacht te hebben voor mijn omgeving en te genieten van de kleine dingen.