OXMO
LampenKunstenaar

Pappi Raffi en Margreet Lindeman vormen samen het merk OXMO LampenKunstenaar. Pappi is in 2013 vanuit Guinee naar Nederland gekomen en woont sinds 2015 in Groningen. Hij is sinds zijn kindertijd al zeer creatief ingesteld op verschillende vlakken, van schilderijen en kunstwerken maken met natuurlijke materialen, interieur en kleding styling, koken, autoschade herstellen, en nu ook lampenkunstenaar. Oxmo was Raffi’s bijnaam in Guinee, waar hij o.a. DJ was, afgeleid van zij  favoriete Franse artiest in die tijd.

Margreet is bestuurslid van Stichting Samenkomen in Hoogezand. Ze organiseert daar naailessen, koffieochtenden, leerondersteuning voor volwassenen en multicultureel theater. De stichting heeft als doelstelling om mensen van verschillende afkomsten samen te brengen en de integratie zo te bevorderen. Margreet heeft van jongs af aan al een voorliefde gehad voor Afrikaanse stoffen. Toen ze tijdens de eerste lockdown thuis kwam te zitten besloot ze om van deze prachtige stoffen mondkapjes te maken en te verkopen. De opbrengst is gebruikt om schoolboeken en leermiddelen voor kinderen in Afrika in een sloppenwijk te kopen.

Na de mondkapjes ontstond het idee bij Margreet en Pappi om lampenkappen van de Afrikaanse stoffen te gaan maken. In eerste instantie voor in eigen huis en na enthousiaste reacties ook voor familie en vrienden van beiden. Door zijn passie voor kringloop shoppen, kwam Pappi op het idee om de lampen nog bijzonderder te maken en ook zelf de lampenvoeten te gaan maken van bijzondere objecten. Het was ook zijn idee om de stoffen niet meer te beperken tot Afrikaanse stoffen maar het assortiment uit te breiden zodat de lampen een breder publiek aan zullen spreken. De stoffen die nu gebruikt worden komen dan ook uit diverse landen. Met deze tentoonstelling bij DAD DesignStories van een deel van hun collectie willen ze hun werk en talent presenteren aan een breder publiek.

Pappi Raffi en Margreet Lindeman zoeken stad en land af naar mooie stoffen en vintage, retro en nieuwe vazen om unieke combinaties te creëren. Zo worden er o.a vintage koffiepotjes en beelden gebruikt, Chinees porselein, keramiek uit Peru, Delfts blauwe vazen, een Friese doofpot, Franse oliepot en meer. Pappi maakt de lampen en kappen en Margreet houdt zich bezig met de promotie op social media.