Carolijn Slottje

Carolijn Slottje (Hoogeveen 1976) studeerde Ruimtelijke Vormgeving en Interieurarchitectuur aan Kunstacademie Minerva in Groningen.

Tijdens haar studie interesseerde zij zich steeds meer voor de natuur, de werking van natuur en de verschillende verschijningsvormen. In 2014 besloot Carolijn Slottje haar ontwerpstudio te richten op de vormgeving van producten en objecten die een samenwerking aangaan met de natuur.

“Ik vind het interessant hoe de aanwezigheid van natuur onze gemoedsrust beïnvloedt. Om te beginnen reduceert de aanwezigheid van planten meetbaar stress bij mensen. Bij het vormgeven van objecten geef ik graag een draai aan het reeds bevestigde beeld wat mensen van natuur hebben. Zo spreek je de fantasie van de aanschouwer aan, laten we zeggen dat je werkelijkheid heel even wordt uitgedaagd. En dan sta je net wat langer stil bij hoe mooi en vindingrijk de natuur eigenlijk is”. 

Air Planting is het ontwerp wat nu bij DAD te zien is. Dit ontwerp is een combinatie van de plantensoort Tillandsiaen en een speciaal voor de plant vormge- geven bolvormige sfeer. Het is een samengaan van plant en object. Dit uitheemse plant-design komt solitair voor, maar ook hangend in een grote groep bij elkaar, bijvoorbeeld in een trapopgang, boven een tafel of in een vide.

Tillandsia’s zijn luchtplanten en komen oorspronkelijk uit Zuid- en Midden Amerika. De planten leven van luchtvochtigheid en hebben geen aarde nodig. Wél hebben de planten een drager nodig, in het wild zou dit bijvoorbeeld een boomtak kunnen zijn. De open netstructuur heeft ook een functie, hierdoor kan frisse lucht namelijk langs de plant trekken zodat de plant voedingstoffen kan opnemen. In ons binnen- klimaat kan je de planten met een plantenspuit af en toe wat watergeven.

Air Planting is handgemaakt waardoor, net als de planten zelf, elk exemplaar een beetje verschillend is. Het handwerk wordt in samenwerking gedaan met een fair-trade bedrijf in Bosnië Herzegovina. Dutch Design and Development heeft geholpen bij de totstandkoming van deze samenwerking. In de heuvels rond Sarajevo werken nu tien dames vanuit huis aan onderdelen van het design. Wanneer deze half producten klaar zijn worden ze in de ontwerp- studio in Groningen afgewerkt en worden de planten er in aangebracht.

PRIJZEN

AIR PLANTING SMALL, DIAMETER +/- 15 CM € 35,
AIR PLANTING MEDIUM, DIAMETER +/- 20 CM € 40,-
AIR PLANTING LARGE, DIAMETER +/- 26 CM € 56,-