byTextielMuseum

Het TextielMuseum is een museum in bedrijf. Het brengt inspirerende tentoonstellingen op het gebied van design, kunst en erfgoed en biedt educatieve programma’s in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het TextielLab van het museum is een uniek kenniscentrum dat het midden houdt tussen een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaardigen van breisels en geweven stoffen en een open atelier waarin innovatie centraal staat.

De rijke, meer dan 100 jaar oude collectie van het TextielMuseum en het vakmanschap van het TextielLab worden op een krachtige manier gebundeld in het label byTextielMuseum. Dit label presenteert een breed assortiment met huiselijk textiel ontworpen door topontwerpers en vervaardigd in het TextielLab. byTextielMuseumwerkt samen met vele grote namen uit de Dutch Design­wereld, waaronder Viktor&Rolf, Studio Job, Scholten & Bayings, Wieki Somers en ook aanstormend talent als Simone Post.
De museumcollectie is voor hen een belangrijke inspiratiebron. Het TextielLab vertaalt het ontwerp van de designer met moderne technieken naar fraaie en onderscheidende producten.

DAD Design verkoopt al jaren met succes de producten van byTextielMuseum. De hier getoonde theedoek Folklore van het bekende ontwerpduo Studio Job is één van de bestsellers. Deze theedoek karakteriseert de producten van het label: kwalitatief hoogwaardig textiel in een hedendaags design.

Ook de plaid The Teacher and the Taught Plaid, ontworpen door Simone Post in samenwerking met Hella Jongerius, is een product van byTextielmuseum. Zie ook design story # 4 van Simone Post.

Rookworsten, hoefijzers, melkkannen, emmers en kookpotten; niets is mooier dan de combinatie van folklore en design. Studio Job brengt een ode aan het ambacht en markeert met dit ontwerp een terugkeer naar folkloristische elementen in design en in de maatschappij. De ontwerpers Job Smeets en Nynke Tynagel vormen samen “Studio Job”. Hun vormtaal is eclectisch van aard; zij gebruiken de “klassieken” zoals het hun uitkomt. Daarbij springt de ironie op de voorgrond hetgeen ook typisch bij deze stijl past. Maar het gaat een stap verder. Zij voeren hun ontwerpen ook ambachtelijk op een zeer hoog niveau uit. Ze keren terug naar oude technieken en dwingen daarbij uiterste perfectie af. Dat maakt hun werk zo interessant. Het voert ons terug naar het vakmanschap van de oude gilden, toen het maken van een exacte kopie van een werkelijkheid ook als kunst werd ervaren. Hun werk betreft schitterende iconen van nu met een ironische verwijzing naar het verleden.

PRIJZEN

THEEDOEK STUDIO JOB € 19,-
PLAID SIMONE POST € 130,-
TAFELLAKEN STUDIO JOB € 135,-