Simone Post

Simone Post (1990) studeerde in 2015 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven als textiel­ en productontwerper. Sindsdien heeft zij met haar werk diverse (internationale) designprijzen ontvangen, waaronder de Domotex Best Studio Artist Design Award in 2017 en de Design Talent of the Year prijs van de Volkskrant (2018).

Haar werk kenmerkt zich door materiaal­ experimenten en diepgaand onderzoek naar­ en liefde voor kleur, patronen/dessin en vakmanschap. In haar ontwerpen streeft zij naar duurzaamheid mbt materiaalgebruik, traditionele vaardigheden en productiemethoden.

Simone Post is voortdurend op zoek naar samenwerking met verschillende bedrijven en daarmee naar nieuwe innovatieve producten en processen. Als buitenstaander kan zij volledig nieuwe visies en concepten opleveren voor bestaande producten en technieken. Voor Simone is het eindproduct niet noodzakelijk het meest interessante aspect van het ontwerpproces. Zij heeft een voorliefde voor het onderzoeksproces zelf, het potentieel van materialen en technieken, de onverwachte uitkomsten van experimenten en de schoonheid van halffabrikaten – dit maken voor haar het designproces tot een oneindig intrigerend proces.

Simone werkt samen met bedrijven als Adidas, Kvadrat, Vlisco, Hema, Return to Sender en Finsa. Haar werken zijn overgenomen door verschillende musea, waaronder het Utrecht Centraal Museum, het Vitra Design Museum en het Museum fur Völkerkunde Hamburg.

Hier te zien: Vlisco Recycled Carpet. Als afstudeerproject aan de DAE deed Simone Post uitgebreid onderzoek naar het afvalmateriaal van Vlisco, een sinds 1846 toonaangevende NL producent van batik stoffen voor de Afrikaanse markt. Simone’s project leidde tot een nieuwe toepassing voor het textiel dat anders zou zijn vernietigd. Door middel van vouw­ en snij­ technieken wordt het afgekeurde materiaal gebruikt om tapijten met een kleurrijk patroon te maken. Een uniek product met eindeloze kleurencombinaties wordt keer op keer gecreëerd. Op deze manier krijgen restmaterialen echte waarde. Met dit werk werd Simone Post genomineerd voor de Dutch Design Award – Product 2016.

The Teacher and the Taught Plaid.
Op uitnodiging van het Textielmuseum in Tilburg en designer Hella Jongerius ontwierp Simone Post een gebreide plaid voor het TextielMuseum. In het TextielLab van het museum heeft zij oude samples uit de collectie bestudeerd en werd geinspireerd door reliëfs, kabels en steken die gebruikt werden in klassieke handgebreide stoffen. Deze worden allemaal gemaakt door linker­ en rechtersteken te combineren, ook bekend als gebreid en averecht. Met behulp van een industriële techniek kregen zowel links als rechts een andere kleur. Dit creëerde een heel nieuwe gelaagde afbeelding met veel verwijzingen naar traditioneel handgemaakt breiwerk, maar in feite onmogelijk om met de hand te maken. Simone nam een archetypisch patroon, de visgraat, een zigzagpatroon dat ze uitvergroot. Door subtiele oplopende kleuren en afwisselend melange en monochroom te gebruiken, verschijnt het patroon en verdwijnt het van links naar rechts.

PRIJZEN
VLISCO RECYCLED CARPET Ø 200 CM € 2.150,-
VLISCO RECYCLED CARPET Ø 150 CM € 1.250,-
PLAID € 130,-