Jeroen Wand

Jeroen Wand (Heerlen, 1985) studeerde Product Design aan de Academie voor Kunst en Design in Maastricht en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2007 opende hij zijn eigen designstudio in Eindhoven, gespecialiseerd in het ontwerp en realisatie van interieurs, meubels en producten voor particulieren en bedrijven. Jeroen Wand onderzoekt de rauwe, ongepolijst kant van design en ontwikkelt daarmee objecten die aanzetten tot het vinden van alternatieve vormen van wat mooi of aangenaam is.

Het echte aangename vind je namelijk niet in de standaard, maar in de dingen die net even buiten die standaard om gaan. Materialen waar wij al bekend mee zijn kunnen ons ineens andere inzichten geven door ze opnieuw op te pakken, te onderzoeken en ze nieuwe toepassingen te geven.

Door traditionele combinaties van materiaal en techniek om te gooien, te veranderen of aan te passen, ontstaan onconventionele productie­ processen zoals het lamineren van papier en het rotatiegieten van gips. Zijn producten en objecten zijn de resultaten van experiment in en onderzoek naar deze unieke processen waarin de productie­ methode bepalend is voor de vorm en functie.

Werk van Jeroen Wand is opgenomen in de collecties van o.a. het Stedelijk Museum Den Bosch en Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.

Hier te zien zijn de gipsen vazen Phases, een ontwerp uit 2012. Dit ontwerp is het resultaat van een experiment met het rotatiegieten van gips. De vaas wordt in fasen opgebouwd: eerst door rotatiegieten van gips in een mal, daarna door het dopen in verschillende baden vloeibaar gips. Door de combinatie van gecontroleerd gieten en de spontane werking van vloeibaar gips krijgt iedere vaas een uniek karakter. Gips is hier niet gebruikt als secundair materiaal (voor de mal) maar als autonoom materiaal en daardoor laat het zijn bijzondere kwaliteiten en schoonheid zien.

Ook hier getoond is een kast van gelamineerd hout. Door restanten houtfineer uit de meubel­ industrie samen te persen over een houten frame ontstaat nieuw materiaal dat geschikt is voor het maken van meubels, objecten en zelfs voor volledige interieurs zoals Jeroen Wand onlangs voor een hotel in Zwitserland heeft uitgevoerd.

PRIJZEN
VAAS GROOT (50CM, UNIEK) € 850,-
VAAS MEDIUM (33CM, UNIEK) € 350,-
VAAS KLEIN (11CM, UNIEK) € 35,-
DIENBLAD GELAMINEERD HOUT € 110,-
KAST GELAMINEERD HOUT PRIJS OP AANVRAAG
PORCELAIN LAMP € 230,-
STOEL (VOOR ONTWERPLABEL VIJ5) VANAF € 365,-