Sander Wassink

Sander Wassink (Harlingen, 1984) daagt ons uit om onze ideeen over schoonheid en esthetische waarde te herzien. Tussen alle hedendaages archi­ tectuur, ontwerpen en producten in, richt Wassink zich op wat al afgeschreven, verlaten, afgebroken of weggegooid is, om te kijken welke nieuwe mogelijk­ heden en welke nieuwe visie op schoonheid kunnen voortkomen uit deze afgeschreven materialen.

Reeds bij zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2012 oogste hij veel opzien met zijn project State of Transience waarin hij een stoel maakte van afval, aanwezig in de studio, en door het verwijderen en toevoegen van materialen deze telkens vermaakt tot een nieuwe stoel. Niet de stoel was het onderwerp van het ontwerp, maar het voortdurende transitieproces. Dit proces legde Sander vast in een serie foto’s waarin de esthetiek van de voortdurende verandering op indrukwekken­ de manier wordt getoond. De serie foto’s werden getoond op de Gradutation show van de Design Academy en werden al snel opgepkt door de be­ roemde design gallery Rossana Orlandi in Milaan.

Analoog aan zijn afstudeerwerk is het hier getoonde project Contrabande. Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam verzocht Sander Wassink in 2016 – in het kader van een tentoonstelling over W.H. Gispen – een originele Diagonaalstoel van Gispen uit 1927 onderhanden te nemen. Hij nam de stoel mee naar Sefrou in Marokko en heeft in 9 dagen tijd, met hulp van plaatselijke ambachtslieden en met op straat gevonden materialen de stoel bewerkt en getransformeerd. Negen foto’s van de stoel, telkens in een nieuwe verschijningsvorm, zijn het resultaat van het project en waren in 2016/17 te zien in Museum Boymans Van Beuningen. De foto’s zijn in een gelimiteerde editie uitgegeven.

Ook hier te zien is de Twins Lamp. Deze lamp is gemaakt van afgekeurde producten uit de keramische industrie. Doorgaans worden deze producten vernietigd en weggegooid, maar Sander Wassink ontwierp voor het label The Travel Agency of Things deze lamp naar analogie van een eerder ontwerp van hem, de Stacked Lights, gemaakt van afgekeurd glaswerk.

PRIJZEN
CONTRABANDE PRINT OP DIBOND, 90X135CM (LIMITED EDITION 5+2AP, GESIGNEERD) €1.700,-
TWINS LIGHT (INCL 4W MIRRORED LED SPOT) €225,-