Marieke van Heck
/ Orange or Red

Marieke van Heck (Meppel, 1967) heeft de AMFI Mode Academie in Amsterdam gedaan, afstudeer­ richting Textiel, waarna zij als ontwerper aan de slag is gegaan in de modebranche. Via het ontwerpen van kinderkleding kwam ze terecht bij het ontwikkelen van o.a. knuffels, baby­gerelateerde producten, speelgoed en kleding voor merken als Happy Horse en BAMBAM.

“Voor de realisatie van de textiellijn begin ik met een idee, dit kan een grafisch patroon of ritme zijn, of een relief of textieltechniek. In het ontwerpproces heeft het een invloed op het ander, ik maak kleine testswatches op mijn handbreimachine om volumes te bekijken en maak schetsen met de hand en computer om patronen uit te werken. Zodra ik het totaalontwerp heb uitgedacht, ga ik met de swatches en tekeningen naar een breifabrikant in het Oosten van het land waar ik nauw mee samenwerk. Daar gaan we nieuwe testen maken op zijn machines en zodra we dit helemaal gefinetuned is, laten we een kleine serie lopen. Hij breit, ik maak er dmv. de afwerking (wassen/ stomen, afhechten, naaien) een eindproduct van.”

Om zich weer geheel op het ontwerpen van textiel te kunnen richten en vanwege haar liefde voor een mooi product heeft Marieke in 2013 haar eigen textiellabel Orange or Red opgericht. Haar fascinatie voor grafische en optische effecten spelen een prominente rol in haar ontwerpen. De collectie wordt met een oog voor detail ontworpen, waarbij Marieke ambachtelijke technieken met eigentijdse vormgeving combineert, waardoor een vernieuwend beeld ontstaat. Inspiratie vindt zij in kunst (bijv. de modernisten, Rothko, optical art), ambachtelijke textieltechnieken en de structuren in de natuur. Deze invloeden vertaalt ze in grafische patronen en textiele reliefs, waarbij de combinatie van beiden een extra laag toevoegt aan het ontwerp.

De Orange or Red producten zijn bijzonder gewoon; gebreide sjaals en plaids om warm van te worden, zachte kussens om in te verdwijnen, krukken om op te blijven zitten en tassen om mee te nemen. Mooi om te zien en fijn om te voelen. Gemaakt in Neder­ land, van fijne, natuurlijke materialen. Stuk voor stuk bijzonder, stuk voor stuk gewoon.

PRIJZEN

PLAIDS: VANAF € 190,- TOT € 250,-
KUSSENS: VANAF € 94,- TOT € 109,-
KRUKJE INCL KUSSEN: € 399,-
TASSEN: € 139,-
SJAALS: € 79,-