Jiske Dassen

Jiske Dassen (1993) studeerde Grafische Vormgeving aan Academie Minerva Groningen, waar ze dit jaar (juli 2018) afstudeerde. Voor haar afstudeerwerk Ode aan het Object ontving ze een nominatie voor de Academe Minerva Prijs voor Vormgeving. Jiske heeft de ambitie om als zelfstanding vormgever aan de slag te gaan.

Tijdens mijn periode op de kunstacademie heb ik verschillende paden bewandeld en diverse afslagen genomen om er achter te komen wie ik ben als beeldmaker en bij welke discipline ik het meest thuis hoor. Docent beeldende kunst? Grafische vormgeving? Illustratie? Product ontwerp? Overal kon ik mijn liefde voor creativiteit en vakmanschap in kwijt maar ik wilde me niet aan één discipline binden.

Tijdens haar studie aan Minerva heeft zij een grote fascinatie opgebouwd voor objecten: van bestek tot naaimachine, van horloge tot stoelen: alledaagse gebruiksobjecten. Haar studie wordt een zoektocht naar de invloed van spullen op mensen en de waarde die het voor hen heeft. Zij bevindt zich in een tweespalt tussen het vergaren van gratis objecten via Marktplaats – spullen die voor de eigenaar kennelijk hun waarde hebben verloren – en het ontspullen van haar eigen studentenkamer, waarbij zij juist de waarde van objecten, soms al lange tijd in haar bezit maar buiten gebruik geraakt, herontdekt.

Met haar afstudeerwerk Ode aan het Object wilde ze dan ook deze gebruiksobjecten, die de meesten veelal alleen gebruiken/zien om hun functionaliteit, in de spotlights zetten waardoor men op een andere manier naar deze objecten gaat kijken. Jiske Dassen’s afstudeerwerk Ode aan het Object wordt hier getoond: een serie van zes moderne compositiefoto’s waarbij alledaagse gebruiks­ objecten op zo’n manier zijn gecomponeerd dat deze “eenvoudige” objecten op een voetstuk worden geplaatst. Kleur speelt hierin een belangrijke rol. Het werk is gerealiseerd op ChromaLuxe (aluminium). Door dit materiaal met hoogglans afwerking wordt het werk naar een hoger niveau getild. De foto’s worden in een gelimiteerde oplage aangeboden.

Het bedenken van een ontwerp om het zo praktisch mogelijk te maken, de aandacht waarmee objecten zijn afgewerkt het vakmanschap en de aanraking van materiaal op een verfijnde manier; het intrigeert me en met diezelfde instelling werk ik ook aan mijn eigen projecten. Het is dan ook niet gek dat ik in mijn werk vaak bestaande objecten gebruik als inspiratiebron. Opvallend aan mijn werk is dat ik het vaak ontneem van zijn functie, of in een andere context plaats, juist om het object dát stukje extra aandacht te geven dat het verdient en waardoor je op een andere manier naar het object gaat kijken.

PRIJZEN
PRINT OP CHROMALUXE, 60X90CM (LIMITED EDITION 6+2AP, GESIGNEERD) € 900,- PER STUK
SERIE VAN 6 PRINTS € 5.300,-